Rapporten Z

Rapporten (Z) over mijnbouwschade en geïnduceerde aardbevingen in Noord-Nederland:

Zoutwinning

Zoutwinning in Noord-Nederland vindt plaats in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het zout wordt gewonnen uit ondergrondse zoutlagen door middel van oplossingsmijnbouw. Dit houdt in dat water in de zoutlagen wordt gepompt, waardoor het zout oplost en naar boven wordt gehaald. Vervolgens wordt het water weer teruggepompt en verdampt het, waardoor het zout overblijft.

Hoewel zoutwinning in principe een veilige industrie is, zijn er risico’s verbonden aan deze vorm van mijnbouw. Een van de grootste zorgen is mijnbouwschade, waarbij de bodem boven de zoutlagen kan verzakken door het wegpompen van het zout. Dit kan leiden tot scheuren in gebouwen en infrastructuur, en kan zelfs gevaarlijk zijn voor de veiligheid van de bewoners in het gebied.

Om deze risico’s te minimaliseren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van zoutwinning en zijn er strikte regels en richtlijnen opgesteld. Toch blijft mijnbouwschade een punt van zorg en wordt er gepleit voor meer transparantie en verantwoordelijkheid van de zoutwinningbedrijven om de veiligheid van de bewoners te waarborgen.

Bodemvervorming door diepe zoutwinning en effecten op gebouwen in de Barradeel concessie van FRISIA Zout definitief. Geodelft (november 2001).

Second Opinion Ontginningsplan NEDMAG 2001. TU Delft (december 2001).

Samenvattend onderzoek hoofdoorzaken gebouwenschade in het bodemdalingsgebeid Nedmag. Arcadis (10-1-2013).

Invloed van bodemdaling door zoutwinning Nedmag op bebouwing. Deltares (8-12-2016).

Massabalans studie van de Nedmag cavernes. Modellering van het oplossen van magnesium zout en berekende squeezevolumes. Nedmag (24-2-2017).

Squeeze mining- induced stress changes in the faulted overburden of the Veendam salt Pillow. RWTH Aachen University (25-5-2017).

Onderzoek naar de oorzaken van bouwkundige schade in Groningen. Methodologie en case studies ter duiding van de oorzaken. TU Delft (11-7-2018).

Invloed van bodemdaling door zoutwinning Nedmag op bebouwing en infrastructuur. Winningsplan 2018, kom met maximale bodemdaling van 95 cm. Deltares (1-10-2018).

Spanningsveranderingen, veroorzaakt door squeeze mining, in de aardlagen en breukzones boven het zout van het Veendammer zoutkussen. Nedmag Winningsplan 2018. RWTH Aachen University (10-11-2018).

Gevolgen van de bodemdaling door zoutwinning voor de waterhuishouding. Royal Haskoning DHV (16-9-2019).