Rapporten (G) over mijnbouwschade en geïnduceerde aardbevingen in Noord-Nederland:
Groninger Gasberaad
Het Groninger Gasberaad (GGB) is een overkoepelende organisatie die zich inzet voor de belangen van de bewoners in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen. Het GGB is in 2014 opgericht als reactie op de toenemende problemen en klachten van bewoners over de gaswinning in het gebied en de schade die zij ondervonden.
Het GGB bestaat uit vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties, zoals dorpsbelangenverenigingen, woningcorporaties en milieuorganisaties. Samen werken zij aan het verbeteren van de situatie voor bewoners in het aardbevingsgebied, onder andere door het voeren van overleg met de overheid en de gaswinningsbedrijven.
Het GGB heeft een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van de dialoog tussen de verschillende partijen en het benadrukken van de urgentie van een veilige en rechtvaardige afhandeling van de schade. De organisatie blijft zich inzetten voor de belangen van de bewoners en het realiseren van een duurzame en leefbare toekomst voor Groningen.
Top, Suzan e.a., Boudel op Rieg: Stand van zaken gasdossier Groningen (Groningen 2020).
TCMG: reconstructie van een ‘valse’ start
Gronings Perspectief
Sinds 2016 onderzoekt Gronings Perspectief de psychosociale effecten van de gaswinning op inwoners in alle gemeenten van de provincie Groningen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door middel van vragenlijsten, interviews en groepsgesprekken met bewoners en professionals binnen de regio. De huidige fase van Gronings Perspectief, fase 4, strekt zich uit van 2023 tot en met 2026.
Welke aspecten onderzoeken ze?
Binnen het onderzoek van Gronings Perspectief staan vragen centraal over hoe de ervaren veiligheid, het vertrouwen, de gezondheid en het toekomstperspectief van bewoners en gemeenschappen, zowel binnen als buiten het gaswinningsgebied, zich ontwikkelen. Wat maakt bewoners kwetsbaar in relatie tot de problematiek rondom de gaswinning? En op welke manieren kan het beleid en de uitvoering verbeterd worden? Deze vragen zijn de kern van het onderzoek van Gronings Perspectief.
Het onderzoek wordt onafhankelijk uitgevoerd en wordt begeleid door een commissie met vertegenwoordigers van relevante partijen uit het gaswinningsdossier, die toezicht houden op de koers en de onafhankelijkheid van het onderzoek. In de eerste twee fasen van Gronings Perspectief (2016-2020) fungeerde de Nationaal Coördinator Groningen als opdrachtgever. Gedurende deze periode zijn er 20 publicaties verschenen met de onderzoeksresultaten. De derde fase (2020-2022) ontving subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Aan het begin van 2023 is het onderzoek verlengd tot eind 2026, deze keer gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze vierde fase betekent een voortzetting, verdieping en intensivering van de derde fase van Gronings Perspectief.
Monitoring van ervaren veiligheid, gezondheid en toekomstperspectief.
Sinds 2016 houdt Gronings Perspectief voortdurend de vinger aan de pols wat betreft de ervaren veiligheid, gezondheid en toekomstperspectief. Dit zal ook in fase 4 van het onderzoek worden voortgezet. Ze maken hierbij gebruik van regelmatige vragenlijsten van het Groninger Panel van het Sociaal Planbureau Groningen. Dit panel bestaat uit 7.000 personen die een representatieve weerspiegeling vormen van de inwoners van de provincie Groningen. Dit deel van het onderzoek helpt bij het vaststellen van eventuele veranderingen in bijvoorbeeld gevoelens van veiligheid of gezondheid voor Groningers en specifieke subgroepen (zoals mensen met of zonder schade door bodembeweging). Deze gegevens dragen bij aan een beter begrip van bestaande problemen en de factoren die daarbij een rol spelen.
Impact van de versterkingsoperatie.
In de vierde fase van het onderzoek verdiepen ze de analyse van de impact van de versterkingsoperatie op bewoners, dorpen en buurten die wel of juist niet versterkt worden. Het hoofddoel is om beter inzicht te krijgen in welke bewoners specifiek kwetsbaar zijn in relatie tot de versterkingsproblematiek. Daarnaast streven ze naar meer begrip van de behoeften, wensen en mogelijke problemen die spelen bij deze kwetsbare groepen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeksinstituut Nivel in samenwerking met het Sociaal Planbureau Groningen. Het team is volledig onafhankelijk in de uitvoering en de rapportage van het onderzoek. De onderzoekers worden geadviseerd door een begeleidingscommissie met afgevaardigden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (subsidieverstrekker), gemeenten, GGD, Groninger Bodembeweging, Groninger Gasberaad, Nationaal Coördinator Groningen, Provincie Groningen, Veiligheidsregio Groningen, Vereniging Groninger Dorpen, Instituut Mijnbouwschade Groningen, Nationaal Programma Groningen en wetenschappelijke experts.
Tussenrapport 1. Gronings Perspectief (29-4-2016).
Wetenschappelijk Rapport 1. Gronings Perspectief (15-7-2016).
Tussenrapport 2. Gronings Perspectief (5-10-2016).
Wetenschappelijk Rapport 2. Gronings Perspectief (7-2-2017).
Wetenschappelijk Rapport 3. Gronings Perspectief (3-7-2017).
De sociale impact van gaswinning in Groningen. Gronings Perspectief (8-11-2018).
Gaswinning en versterking. De sociale impact voor Groningers. Gronings Perspectief (28-5-2019).
De maatschappelijke impact van de beving van Westerwijtwerd. Gronings Perspectief (16-12-2019).
Voortgang en voetangels in het gaswinningdossier. Gronings Perspectief (17-1-2021).
Eindrapport Gronings Perspectief fase II. Gronings Perspectief (9-2-2021).
Overzicht Gronings Perspectief 2016-2020. Gronings Perspectief (4-5-2021).
De psychosociale impact van schade en versterking. Gronings Perspectief (25-1-2022).