Rapporten (K) over mijnbouwschade en geïnduceerde aardbevingen in Noord-Nederland:
Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen
Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen is een initiatief dat is opgezet om inzicht te verschaffen in de sociale, economische en fysieke aspecten die van invloed zijn op de leefbaarheid en kansen in de provincie Groningen. Dit platform is ontstaan als reactie op de uitdagingen en veranderingen die voortkomen uit onder andere de gaswinning en de geïnduceerde aardbevingen in het gebied.
Het platform fungeert als een centrale hub waarin verschillende partijen, waaronder wetenschappers, beleidsmakers, lokale overheden, maatschappelijke organisaties en inwoners van Groningen, samenwerken. Het doel is om kennis te vergaren, te delen en te benutten om de leefbaarheid en kansen voor alle bewoners in Groningen te verbeteren.
Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen richt zich op diverse aspecten, zoals de gevolgen van de gaswinning op de leefomgeving, de impact op de gezondheid en het welzijn van de inwoners, de economische ontwikkelingen, de sociale samenhang in de gemeenschappen, en het bevorderen van duurzaamheid en toekomstbestendigheid in de regio.
Door onderzoek, analyses, het delen van kennis en het faciliteren van dialoog, streeft dit platform ernaar om concrete oplossingen aan te dragen, beleid te informeren en de betrokkenheid van alle belanghebbenden te vergroten. Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen speelt een cruciale rol in het creëren van een beter begrip van de uitdagingen waar Groningen voor staat en het ontwikkelen van passende strategieën en maatregelen om de leefbaarheid en kansen in de regio te bevorderen.
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is het nationale meteorologische instituut van Nederland. Het KNMI verzamelt en analyseert meteorologische gegevens en levert onder andere weersverwachtingen en klimaatrapportages. Daarnaast heeft het KNMI ook een rol bij de beoordeling van seismische activiteit in Nederland en de mogelijke gevolgen hiervan voor de veiligheid en gezondheid van mens en milieu. In het kader van de gas- en oliewinning in Groningen heeft het KNMI een belangrijke rol bij de beoordeling van de seismische activiteit in het gebied en de mogelijke relatie met mijnbouwschade. Het KNMI analyseert de aardbevingen die in het gebied plaatsvinden en adviseert de overheid en andere betrokken partijen over de mogelijke gevolgen hiervan. Ook werkt het KNMI samen met het Staatstoezicht op de Mijnen en het Instituut Mijnbouwschade Groningen om de veiligheid en gezondheid van mens en milieu bij de gas- en oliewinning in Groningen te waarborgen. Het KNMI valt onder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Jaarverslagen 1944-heden. KNMI.
40 jaar seismologie : terugblik en vooruitzicht. KNMI (1988).
Catologus van aardbevingen in Nederland. KNMI (juni 1992).
Research (Climate research and Seismology) biennial report. KNMI (1996).
Macroseismische waarnemingen Roswinkel 19-2-1997. KNMI (1997).
Research (Climate research and Seismology) biennial report. KNMI (1997-1998).
Seismisch risico in Noord-Nederland. KNMI (februari 1998).
Aardbevingen in Noord-Nederland in 1998: met overzichten over de periode 1986-1998. KNMI (1999).
Seismisch netwerk Noord-Nederland. KNMI (2000).
Research (Climate research and Seismology) biennial report. KNMI (1999-2000).
Research (Climate research and Seismology) biennial report. KNMI (2001-2002).
Research programme 2003-2007 : Climate Research, Seismology, Meteorological Research. KNMI (2003).
Research biennial report. KNMI (2003-2004).
Seismic hazard due to small shallow induced earthquakes. KNMI (2004).
Seismisch hazard van geïnduceerde aardbevingen. Integratie van deelstudies. TNO-KNMI (20-12-2004).
Aardbevingen: wat beweegt de aarde. KNMI (september 2005).
Research biennial report. KNMI (2005-2006).
Research triennial report. KNMI (2007-2009).
Monitoring induced seismicity in the North of the Netherlands: status report 2010. KNMI (juli 2012).
The August 16, 2012 earthquake near Huizinge (Groningen). KNMI (januari 2013).
Eerste resultaten van de verwachte grondbeweging bij een aardbeving met een magnitude 5.0 en van de grootte van het gebied waar een sterke grondbeweging zou kunnen optreden. KNMI (2013).