Literatuur mijnbouwschade O

Literatuur over mijnbouwschade en geïnduceerde aardbevingen in Noord-Nederland:

Oldenhuis, Prof. mr. Fokko, ‘Aansprakelijkheid van de mijnbouwexploitant. Over causaliteit en preventie’ Nederlands Juristenblad 26 (2015) 1724-1732.

Oldenhuis, Prof. mr. F.T. e.a., Monografieën Privaatrecht 18Juridische aspecten van gaswinning (Deventer 2019).

Ooggetuigen van de gaswinning

Het project Ooggetuigen van de gaswinning legt 2 jaar lang de verhalen van minimaal 100 mensen vast op video. Door persoonlijke ervaringen te delen, wordt de recente geschiedenis verteld. Hoewel er de afgelopen jaren al veel verhalen zijn verzameld, is dit de eerste keer dat de getuigenissen van inwoners en betrokkenen bij de gaswinning systematisch en wetenschappelijk worden gedocumenteerd.

Het vastleggen van deze verhalen is niet alleen waardevol voor de verwerking van de betrokkenen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, maar ook van groot belang voor toekomstige generaties. Uit het verleden blijkt dat nieuwe generaties vaak vragen stellen en het verleden onderzoeken om antwoorden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de derde en vierde generatie Molukkers, de nakomelingen van de eerste generaties gastarbeiders, en de hernieuwde aandacht voor de sluiting van de Limburgse mijnen. Deze voorbeelden benadrukken hoe belangrijk het is om nu de verhalen uit Groningen vast te leggen.

Oral history is een methode om geschiedenis vast te leggen via mondelinge overlevering. Het richt zich op het verzamelen, bewaren en analyseren van persoonlijke verhalen, herinneringen en ervaringen met betrekking tot gebeurtenissen, culturen en tradities. In plaats van uitsluitend te vertrouwen op geschreven bronnen, biedt oral history een levendig en persoonlijk perspectief op het verleden door middel van interviews, gesprekken en getuigenissen van ooggetuigen.

Om een breed publiek te bereiken, wordt de geschiedenis op een vernieuwende manier online gepresenteerd. De verhalen zullen toegankelijk gemaakt worden voor een lange periode, terwijl de Groninger Archieven het originele materiaal conserveren. Op deze manier ontstaat een blijvende bron die voor toekomstige generaties beschikbaar blijft. In april 2024 is begonnen met het opnemen van de interviews. De video’s worden gepubliceerd op Filmbank Groningen en zijn hier te vinden.